Menu Weselne

5 gorących potraw do wyboru

Staropolskim zwyczajem Młodą Parę witamy w progach karczmy chlebem i solą.

Pierwszy toast wnoszony jest na Sali weselnej lampką „szampana”.

 

 

 

Przykładowe menu przyjęcia weselnego 

 

 

 

Obiad – propozycje do wyboru

Zupy:

Domowy rosół z makaronem
Krem z pomidorów z parmezanem i ziołami
Krem jarzynowy z podgrzybkiem i bekonem
Krem ze świeżych ogórków z musem łososiowym i grzankami
Zupa gulaszowa
Zupa grzybowa z łazankami
Flaki wołowe
Kwaśnica z suszonym grzybkiem
Barszcz z pasztecikiem
Barszcz z krokietem mięsnym
Barszcz z kołdunami
Żur z jajkiem i białą kiełbasą
Bulion grzybowy z grzankami
Kremowa zupa z borowików z groszkiem ptysiowym

Danie główne

Pieczeń wieprzowa duszona 
Zawijas schabowy z pieczarkami i z serem
Eskalopki z indyka na grillowanych warzywach
Eskalopki z indyka faszerowane pieczarką
Pieczona pierś z indyka w sosie grzybowym
Pieczona pierś z indyka nadziewana bekonem i suszonymi pomidorami w sosie pieczeniowym
Zrazy z indyka z wędzoną szynką i śliwką 
Zrazy wołowe po staropolsku na zasmażanych buraczkach
Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurek
Kaczka z pieczonym jabłkiem i borówką
Kotlet schabowy na kapuście z bekonem i koperkiem
Filet z kurczaka panierowany w płatkach kukurydzianych
Gulasz wolowy lub wieprzowy z grzybami i warzywami
Kotlet de Volaille
Wątróbka z jabłkiem i majerankiem
Schab z borowikami w sosie koperkowym
Cielęcina w sosie staropolskim z grzybami
Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i serem
Soczysty schab pieczony z morelami i śliwkami w aksamitnym sosie
Kieszonki drobiowe z serem pleśniowym 

Dodatki do potraw:

Ziemniaki pieczone z ziołami i czosnkiem
Ziemniaki zasmażane z chrupiącym bekonem
Ziemniaki z wody
Rozetki ziemniaczane
Warzywa gotowane na parze z masełkiem
Kluski śląskie
Ryż, szyszki, frytki
Kasza gryczana
Kopytka

Zimne zakąski – propozycje do wyboru

Kompozycja mięs pieczonych i wędlin
Schab z musem chrzanowym w galarecie czosnkowej
Galareta wieprzowa
Łosoś w całości z różami z wędzonego łososia
Pstrąg w całości
Rapsodia śledziowa
Deski serów z owocami i orzechami
Jajka garnirowane musami: łososiowym, szynkowym, pieczarkowym
Jajka w sosie tatarskim
Tymbalik drobiowy
Koreczki śledziowe
Pomidorki z kulkami mozzarella

Sałatki – trzy rodzaje do wyboru

Sałatka grecka z serem feta w sosie ogrodowym
Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem naciowym na świeżych sałatach
Sałatka z pieczonego kurczaka
Sałatka jarzynowa z szynką

Słodkości i owoce

Ciasta i ciasteczka do uzgodnienia
Tort weselny w cenie
Owoce sezonowe

Napoje gorące

Kawa i herbata